POWRÓT DO ZDROWIA Z NORDIC WALKING I FUNDACJĄ CUORE PODARUJ SERCE

Fudacja Cuore Podaruj Serce serdecznie zaprasza szpitale z oddziałami kardiologicznymi do akcji „Powrotu do zdrowia z Nordic walking i fundacją Cuore Podaruj Serce”

Kijki trekkingowe będą przekazane do wybranych szpitali oraz trafią do pacjentów na oddziały kardiologiczne w celu zachęcenia uprawiania aktywności fizycznej.

Dodatkowo, każdy pacjent, który przebywał na oddziale kardiologicznym w jakimkolwiek szpitalu może otrzymać od Fundacji Cuore Podaruj Serce kijki Nordic Walking (nieodpłatnie). Zgłoszenia należy wysyłać na adres pomoc@fundacjacuore.org.pl

Ilość ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.

16229826_10207583832023539_1851820130_o

NORDIC WALKING

Marsz z Nordic walking angażuje stosowanie siły do kijków z obu stron, dlatego osoby uprawiające nordic walking w większym zakresie, choć mniej intensywnie, angażują mięśnie ramion, brzucha klatki piersiowej oraz bicepsy i tricepsy.

Trening techniki nordic walkingu pozwala osiągnąć takie korzyści zdrowotne jak: usprawnienie układu oddechowego i sercowo-naczyniowego. Rozwija też wszystkie mięśnie kończyn dolnych oraz prostowników kończyn górnych, ramion i barków, zwiększa mobilność górnego odcinka kręgosłupa i łagodzi napięcia mięśniowe w okolicy barków. Nordic Walking nie pogarsza także stanu obolałych stawów, zwłaszcza kolanowych. Ponadto w porównaniu ze zwykłym chodem, uprawiający nordic walking spala przeciętnie od 20 do 40% więcej kalorii. Kijki pomagają również w utrzymaniu lepszej postawy, równowagi i stabilności podczas chodu w trudnym terenie.

Główne korzyści:

• rozwija się siła i wytrzymałość ramion,

• zwiększa się stabilność przy chodzeniu z kijkami,

• odciążone są stawy co jest szczególnie ważne dla osób starszych.

• łatwość wchodzenia na wzgórza,

• spala się więcej kalorii niż przy normalnym chodzeniu,

• redukuje nacisk na kolana, plecy, biodra co daje korzyści dla osób ze słabszymi stawami i nie dość silnymi mięśniami,

ZAPRASZAMY !